niedziela, 31 lipca 2011

Podsmażana wołowina z papryką

Prosty przepis na szybki obiad z chińską nutą.

Składniki dla 2 – 3 osób:

400 g chudej wołowiny
2 średnie czerwone papryki
4 łyżki stołowe sosu sojowego
3 łyżki stołowe oleju sezamowego
1 łyżeczka od herbaty pieprzu mielonego
olej do smażenia

Mięso kroimy w paseczki. Przekładamy do miski, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy i pieprz. Mieszamy dobrze i odstawiamy na godzinę – dwie do lodówki.
(Możemy w ten sposób zamarynować więcej mięsa i je zamrozić porcjami).
Myjemy i kroimy paprykę w paski, nie za duże.
Podgrzewamy olej w woku na wysokim ogniu. Wkładamy mięso partiami, nie wszystko naraz, żeby nie zaczęło się gotować. Smażymy krótko, cały czas mieszając. Przekładamy do miski po pół minucie, najlepiej jak mięso jest jeszcze odrobinę różowe.
Na wysokim ogniu podsmażamy paprykę, cały czas mieszając i po minucie albo dwóch do woka wrzucamy mięso. Mieszamy króciutko i przekładamy do miski.
Podajemy z ryżem.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mniam brzmi pysznie i jak dawno nie jadłam wołowiny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto spróbować dla odmiany. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nie zapomnę nigdy tej pysznej wołowiny z czosnkiem i bakłażanem z chili, które ugotowaliście jak raz Was odwiedziłam w Warszawie... A to też brzmi pysznie i będę musiała wypróbować ten przepis, jak już nas będzie stać na wołowinę, bo wołowina jest strasznie droga ;P I nawet sobie kubie woka. Woki są tańsze od wołowiny. 15 zł w Ikei kosztuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja kupuję najtańszą wołowinę do tego dania: 3,99$ za funt.
    W Chinach wielu ludzi nie stać na mięso, więc używają go jako przyprawy. Mogłabyś też zmienić proporcje, ewentualnie spróbować z innym mięsem.
    Życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięso jako przyprawa? To tak jak u nas! :D Ale kiedyś będzie nas stać. Póki co kuchcę pyszne dania z wieprzowiny i ziemniaków. Mniam! :P

    OdpowiedzUsuń